Wpływ multimediów na kształtowanie nawyków żywieniowych młodzieży

Podstawowe informacje o pracy

Ilość stron: 55
Rodzaj pracy: Magisterska
Identyfikator pracy: 839

Cena za dostęp do pracy: 25 zł (zamów)
Cena zakupu pracy: 150 zł (zamów)

Opis pracy

Dzieci i młodzież to specyficzna grupa, która w największym stopniu podatna jest na zaburzenia związane z nieprawidłowym żywieniem. Codzienny jadłospis młodzieży jest najczęściej niezbilansowany i przypadkowy ze zbyt wysoką zawartością niektórych składników pokarmowych przy dużych niedoborach innych potrzebnych składników. Zbyt duża podaż energii z pożywienia wynika z nadmiernego spożywania tłuszczów i cukrów prostych. Przyczyną tego jest konsumpcja produktów typu fast-food, jak również wysokokalorycznych przekąsek słonych i słodkich, a także kolorowych napojów gazowanych. Za inne błędy żywieniowe popełniane przez nastolatków to nie spożywanie śniadań, brak urozmaicenia posiłków, brak w diecie warzyw, owoców i ryb, a także nabiału i produktów pełnoziarnistych.

W większości przypadków dieta nastolatków jest bardzo uboga w witaminy i składniki mineralne (witamina D oraz wapń). Z wyników badań wynika natomiast, iż spożywają w nadmiarze fosforu i sód, wynikające z nadmiernego korzystania z soli kuchennej czy też żywności wysoko przetworzonej. Długie przerwy pomiędzy posiłkami i nieregularne odżywianie mogą powodować u młodzieży obniżenie koncentracji, spadek efektywności i pogorszenie wyników w nauce.

Niezmiennie aktualnym problemem zdrowia zarówno na świecie jak i w Polsce jest nadwaga i otyłość. Jak wynika z badań Polska należy do krajów w Europie, które najszybciej tyją. Dane Głównego Urzędu Statystycznego pokazują, że problem otyłości dotyczy niemal dwóch na trzech mężczyzn i niemal połowy kobiet. Wyniki opublikowane przez Instytut Żywienia i Żywności donoszą z kolei o epidemii otyłości wśród dzieci. Istotnym sposobem na zapobieganie im jest nauka i wdrażanie racjonalnych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat życia. Ważną kwestią jest również zwiększenie świadomości społeczeństwa w tym zakresie w celu uświadomienia istotności właściwego odżywiania i dokonywania wyborów żywieniowych.

Celem niniejszej pracy jest ocena nawyków żywieniowych młodzieży, a w szczególności oddziaływań interaktywnych na zachowania żywieniowe młodego pokolenia.

Praca składa się z czterech rozdziałów - dwóch teoretycznych, metodologicznego i badawczego. Pierwszy rozdział pracy skupia się na przedstawieniu aspektów teoretycznych związanych z nawykami żywieniowymi, wpływem tych nawyków na samopoczucie i zdrowie młodzieży. Przedstawiono również niewłaściwe nawyki żywieniowe obserwowane wśród młodzieży.

W rozdziale drugim odniesiono się do kwestii zapotrzebowania żywieniowego młodzieży oraz świadomości młodzieży w zakresie nawyków żywieniowych. Skupiono się również na czynnikach wpływających na zachowania żywieniowe w tej grupie wiekowej, a także wpływie multimediów na kwestie żywieniowe młodzieży.

Trzeci rozdział pracy zawiera metodologię badań. Przedstawiono cel badań oraz problemy badawcze i hipotezy. W końcowej części rozdziału przedstawiono metody badawcze i analizę statystyczną zgromadzonych wyników.

Czwarty, ostatni rozdział pracy, zawiera analizę wyników badań własnych.

Dostęp do pracy

Dostęp do pracy to możliwość wglądu w kompletną treść pracy za pośrednictwem naszej strony internetowej przez okres 2 tygodni, bez możliwości zapisu, wydruku lub skopiowania treści pracy.

Koszt dostępu do pracy to 25 zł.

Zakup pracy

Kupując tę pracę otrzymasz ją w całości w formacie DOC i będziesz mógł korzystać z niej w domu bez ograniczeń czasowych.

Koszt zakupu pracy to 150 zł.