Ocena świadomości rodziców na temat prawidłowego żywienia dzieci w wieku 7-9 lat

Podstawowe informacje o pracy

Ilość stron: 64
Rodzaj pracy: Licencjacka
Identyfikator pracy: 879

Cena za dostęp do pracy: 25 zł (zamów)
Cena zakupu pracy: 190 zł (zamów)

Co znajdziesz na tej stronie?

  1. Wprowadzenie do tematyki pracy
  2. Spis treści pracy

Opis pracy

Wprowadzenie do tematyki pracy

Prawidłowy rozwój organizmu determinowany jest przez dostarczanie mu odpowiedniej ilości substancji odżywczych. Zbilansowana dieta i odpowiednia ilość ruchu warunkują nie tylko rozwój człowieka, ale również jego tempo i skalę. Już od chwili narodzin to czym karmione jest dziecko oddziałuje bezpośrednio na stan jego zdrowia, funkcje poznawcze i zdolności do uczenia się. Żywienie w okresie ciąży jak i w pierwszym roku życia dziecka, jak również w późniejszym okresie ma wpływ na rozwój chorób metabolicznych pojawiających się w dorosłym życiu. Odpowiedni sposób żywienia dzieci, nie tylko pod względem ilościowym, ale przede wszystkim pod względem jakościowym jest głównym warunkiem prawidłowego wzrastania i dojrzewania organizmu. Wszelkie deficyty związane z niedostateczną ilością składników odżywczych dostarczanych organizmowi dziecka, będzie miało poważne i przede wszystkim długofalowe konsekwencje zdrowotne i społeczne w późniejszym okresie.

Głównym pytaniem jakie nasuwa się w związku z zagadnieniem żywienia dzieci jest to, czy rodzice zwracają odpowiednią uwagę na to co znajduje się w jadłospisie ich dzieci? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna i budzi wiele dyskusji zarówno wśród samych rodziców jak i badaczy zajmujących się tym zagadnieniem. Bez względu jednak na pojawiające się opinie, dominuje pogląd, że dziecko, które w najważniejszym, a zarazem najbardziej intensywnym okresie swojego rozwoju pozbawione jest odpowiedniej ilości witamin i minerałów zawartych w różnych grupach produktowych pojawiających się na jego talerzu oraz możliwości wykorzystywania pełnego potencjału jakie od urodzenia posiada jego organizm. Takie dzieci rozwijają się wolniej niż rówieśnicy, a dodatkowo dużo częściej cierpią na nadwagę lub otyłość. Jest to powiązane z procesem programowania metabolicznego opisanego w teorii Davida J.Barkera który zaczyna się już od momentu rozwoju wewnątrzmacicznego i jest to jej pierwszy moment krytyczny. Sposób odżywiania kobiety w ciąży ma ogromny wpływ na zdrowie jej dziecka w przyszłości, ponieważ dobrze dobrana dieta pomaga w zapobieganiu niskiej masy urodzeniowej potomka, przedwczesnemu porodowi i niedokrwistości. Kolejnym momentem krytycznym jest pierwszy rok życia dziecka, w którym kształtują się jego nawyki żywieniowe, dlatego rodzice właśnie w tym okresie powinni zwrócić szczególną uwagę na to jak odżywia się ich dziecko. Waga zagadnienia związanego z wpływem spożywanych pokarmów na rozwój dzieci oraz poziom świadomości rodziców na temat odżywiania, stała się głównym motywem powstania tej pracy.

Spis treści pracy

  1. Wprowadzenie
  2. Zasady zdrowego odżywiani
  3. Cel i założenia pracy
  4. Metodologia badań własnych
  5. Wyniki badań własnych
  6. Dyskusja i wnioski
  7. Wnioski i podsumowanie

Dostęp do pracy

Dostęp do pracy to możliwość wglądu w kompletną treść pracy za pośrednictwem naszej strony internetowej przez okres 2 tygodni, bez możliwości zapisu, wydruku lub skopiowania treści pracy.

Koszt dostępu do pracy to 25 zł.

Zakup pracy

Kupując tę pracę otrzymasz ją w całości w formacie DOC i będziesz mógł korzystać z niej w domu bez ograniczeń czasowych.

Koszt zakupu pracy to 190 zł.

Podobne prace